donderdag 25 maart 2010
les 03, Transnatural
In Amsterdam komen natuur en technologie deze maand bij elkaar in de expositie Multiplex Transnatural. Transnatural toont interessantste pogingen uit kunst, design en wetenschap om technologie met de natuur te laten versmelten. Een kijkje in een rijke en nieuwe wereld met transnatuurlijke architectuur, installaties, games en meer.
Technologie gold als dé manier om te ontsnappen aan de beperkingen van de natuur. Maar technologie vormde voor diezelfde natuur ook een bedreiging. Stonden natuur en technologie aanvankelijk tegenover elkaar, steeds vaker lijken ze samen te smelten.
Hoe gaat die transnatuurlijke wereld er uitzien? En is dit een evolutionaire voortgang of vooral een veranderende perceptie over onszelf? Op 13 maart worden deze vragen op een symposium besproken in de poging om een antwoord te vinden.
MULTIPLEX: TransNatural #01
Multiplex Transnatural
Multiplex Transnatural is de eerste van twee exposities met symposia. Transnatural laat jong en oud de interessantste pogingen uit kunst, design en wetenschap zien om technologie met de natuur te laten versmelten. Een kijkje in een rijke en nieuwe wereld met fascinerende transnatuurlijke architectuur, installaties, games en meer.
Technologie gold als dè manier om te ontsnappen aan de beperkingen van de natuur. Maar technologie vormde voor diezelfde natuur ook een bedreiging. Stonden natuur en technologie aanvankelijk tegenover elkaar, steeds vaker lijken ze samen te smelten.
Hoe gaat die transnatuurlijke wereld er uitzien? En is dit een evolutionaire voortgang of vooral een veranderende perceptie over onszelf?
Kunstenaars/ designers/ wetenschappers:
Thomas Gerhardt (USA), Joan Healy (IR), Aaron Koblin/ Daniel Massey (USA), Lucy McRae (NL), Ralf Schreiber (GER), Sander Veenhof (NL), Maarten Vanden Eynde (BE), Jelle Feringa (NL), 2012Architecten (NL), Daniela Bershan (GER/NL), Julius Popp (GER), Lyndsey Housden (NL/ UK) / Yoko Seyama (NL/ JP), Elio Caccavale (UK), Tobie Kerridge (UK), Rachel Armstrong (UK), Koert van Mensvoort (NL), Jan Jongert (NL)
Hybride kunstenaars, architecten, wetenschappers & homo universalis Koert van Mensvoort gaven onder leiding van Klaas Kuitenbrouwer (VP) presentaties over 'de nieuwe natuur'. Die nieuwe natuur kan volgens de sprekers van alles betekenen: sensoren die onze mentale en fysieke toestand voortdurend in de gaten houden (Tobie Kerridge, Material Beliefs); 'levend' architectonisch materiaal van eenvoudige zichzelf reproducerende cellen (Rachel Armstrong); het recyclen van onverwacht afval als molenwieken, wasmachines en plastic kozijnen (Superuse – Jan Jongert van 2012 architecten); genetisch gemodificeerde hypoallergene huisdieren en een vertaalcomputer die de baas vertelt wat het dier blaft of miauwt (Elio Caccavale). Koert van Mensvoort vraagt zich af of de natuur zoals we die menen te kennen nog wel bestaat en of het onderscheid natuur – cultuur nog wel relevant is: echt en nep zijn niet meer van elkaar te onderscheiden.
Transnatural is een tentoonstelling waar technologie en natuur met elkaar versmelten. Technologie wordt in onze cultuur voornamelijk gebruikt om de natuuur naar onze hand te zetten, of onszelf te beschermen. Voorbeelden zijn de bliksemafleider of middelen tegen ziektes. Bij de tentoongestelde kunst, architectuur en games hebben de kunstenaars zich laten inspireren door beide. Een voorbeeld is de installatie Bit.fall van Julius Popp, die doet denken een lichtkrant, maar dan met water. Druppels vallen in de vorm van een woord naar beneden. De software van de installatie filtert nieuws van het internet en leidt dat naar honderden gesynchroniseerde druppels water. De druppels vallen onderaan weer uiteen, letterlijk een waterval van woorden.
Een ander kunstwerk waarbij het internet een rol speelt is Analog Statistics van Sander Veenhof. Achter in de zaal staat een installatie met zeven plantenpotten. Er lopen waterslangetjes naar de potten en er hangen lampen boven om de bonenplanten, want dat zijn het, te helpen groeien. Ze zijn niet allemaal even groot, dat komt omdat ze niet allemaal evenveel water en licht krijgen. Het is een geautomatiseerde plantenkas waarin elk plantje in verbinding staat met een continent. Elke keer dat iemand uit dat continent de bijbehorende website bezoekt, krijgt het plantje water en licht. Het plantje van Europa is, niet verrassend, tot nu toe het grootst.
Technologie kan ook de natuur eindeloos uitbreiden. Voor het kunstwerk Biojewellery van Tobie Kerridge is botweefsel vermenigvuldigd. Het botweefsel van twee aanstaande echtgenoten werd in een ziekenhuislaboratorium opgekweekt tot materiaal voor twee trouwringen. Dit soort technologische onwikkelingen zetten je aan het denken over wat mogelijkheden zijn in de toekomst en hoe deze er uit zal zien.